niedziela, 1 czerwca 2014

Mafalda w sosie cytrynowo-maślanym

Nie da się ukryć, że spośród produktów najbardziej lubię makaron, choćby dlatego, że występuje w dowolnym kształcie i rozmiarze, co zawsze fantastycznie wygląda na talerzu. Jednym z ciekawych włoskich makaronów o nietypowym kształcie jest mafalda (zwana też mafaldine lub reginette), pochodząca z regionu Kampanii. Kiedyś makaron ten nazywany był "fettuccelle ricche", ale od niedawna nosi nazwę mafalda ku czci wielbionej we Włoszech córki króla Wiktora Emanuela III Mafaldy (1902-1944). Niestety nie udało mi się dowiedzieć dlaczego akurat ten makaron dostąpił takiego zaszczytu (skojarzenie z włosami?).
W handlu można spotkać makaron mafalda (sprzedawany także pod nazwą reginette) w wersji krótkiej (jak penne) lub długiej (jak spaghetti). Mi się udało zdobyć makaron w tej pierwszej wersji.



Składniki (na 2 osoby)
350-400 g makaronu mafalda
100 ml słodkiej gęstej śmietanki 30% (typu "do deserów")
1 cytryna
1 pomarańcza
80 g masła
natka pietruszki
sól i pieprz

Ważnym składnikiem dania są skórki pomarańczy i cytryny, dlatego przy zakupie dobrze jest zwrócić uwagę na to, w jakim są one stanie. Dobrze, aby skórki nie miały uszkodzeń i dziwnych przebarwień.
Cytrusy myjemy i obieramy w taki sposób, aby ściągnąć tylko cienką zewnętrzną warstwę - bez białej części. Można się posłużyć obieraczką, chociaż ja nie przepadam za jej używaniem. Tak obraną skórkę cytryny i pomarańczy (pozostała część tego cytrusa nie jest potrzebna - można więc go zjeść albo zostawić sobie na deser po obiedzie :) pokroić w cienkie paseczki wielkości zapałek. Następnie wrzucić je do wrzątku i gotować przez kilka minut. Odcedzić.
(W tym czasie dobrze jest już wstawić garnek osolonej wody na makaron, potrzebujemy go oczywiście w wersji al dente.)
Wyciskamy sok z cytryny, odcedzamy pływający miąższ i pestki. Dodajemy po łyżeczce sok do miękkiego masła i ucieramy tak, aby masło wchłonęło każdą dodaną porcję soku (i to się naprawdę dzieje!). Masło w efekcie zrobi się białe i kremowe, o wyraźnym cytrynowym smaku.
W małym garnku wlewamy 100 ml gęstej słodkiej śmietanki i powoli na wolnym ogniu podgrzewamy. Gdy zacznie bulgotać - dodajemy odcedzone skórki cytryny i pomarańczy. Stale mieszając gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię teflonową lub do garnka o grubym dnie. Dodajemy kremowe masło cytrynowe (powinno się zaraz rozpuścić), porządnie mieszamy. Gdy cały makaron będzie oblepiony masłem - dodajemy śmietanę ze skórkami cytrusów. Znowu porządnie mieszamy. Solimy do smaku i obsmażamy makaron przez chwilę. Na końcu dodajemy obficie pieprzu i ze dwie łyżki posiekanej natki pietruszki.



(Przepis pochodzi z książki "Smaki kuchni włoskiej", z małymi zmianami mojego autorstwa :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz